Green Care

Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisen elämänlaatua ja hyvinvointia. Luonnon hyvinvointia ja terveyttä tukevat vaikutukset on tunnettu jo vuosisatojen ajan. Green Care toiminnalla on pitkä historia Suomessa sekä monissa muissa maissa. Viime vuosina lisääntyvä kiinnostus luontoon ja sen tuottamaan hyvinvoinnin kasvuun on lisääntynyt suuresti myös Suomessa.

Green Care -toiminnan vaikuttavuus perustuu kolmeen peruselementtiin: luontoon, toimintaan ja yhteisöllisyyteen. Luonto on Green Care -toiminnan tapahtumapaikka, kohde tai väline. Toiminta puolestaan yhdistää ihmisen ympäristöönsä ja antaa mahdollisuuden kokemuksille ja oppimiselle. Yhteisöllisyys Green Care -toiminnassa voi syntyä paitsi vuorovaikutuksessa ihmisten, eläinten, luonnon tai tietyn paikan kanssa.

Green Care -menetelmät
– eläinavusteiset menetelmät esim. sosiaalipedagoginen hevostoiminta
– luontoavusteiset menetelmät
– puutarhan ja viherympäristön käyttö
– maatilan kuntouttava käyttö

Terveyttä luonnosta
– rentoutuminen näkyy luontokuvien katselun aikana aivojen alfa-aalloissa jo 3 minuutissa
– jo 5 minuutin oleilu luonnossa kohentaa ja rauhoittaa mielialaa sekä keskittymiskyky paranee
– 20 minuutissa elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine voi laskea, lihasjännitys vähenee ja sydämen syke tasaantuu. Esim. puutarhatyö vastaa rasitukseltaan reipasta liikuntaa.
– henkinen hyvinvointi ja stressi vähenee, jos viettää lähiluonnossa yli 5 tuntia kuukaudessa. Myös vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrä veressä nousee.

Lisätiedot: Green Care Finland ry